Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, treściwe oraz ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej wrażliwi degustują rzadsze dania obiadowe – tortellini, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając dobrej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku istotnym elementom: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu można znaleźć również mniej znane włoskie dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i dania z wielu miejsc Włoch. W mistrzowskiej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wino z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać trunków. Kolacja w stylu włoskim bez wyjątku powinien obejmować też trunek. Kieliszek alkoholu to przy włoskim posiłku typowa praktyka. La grande Mamma restauracja kraków Najbardziej popularne wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia oraz nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać różnorodny wachlarz win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która umie przyrządzić nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film