Pasta czyli makarony

Smaczna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród wielu alternatyw, jakie daje kuchnia z Europy na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów i spora dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Polakom włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.

Popularne posiłki włoskie

Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. menu ze świeżymi produktami Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film